kod kuce

Neka vaš dnevni boravak postane mesto za opuštanje

Sve brži ritam savremenog života, teskoba življenja u gusto naseljenim urbanim sredinama, borba sa saobraćajnim gužvama, rokovi i preambiciozni zahtevi nadređenih na poslu, roditeljske obaveze i briga o roditeljima, imperativ konstantnog rada na sebi i samounapređivanje, samo su neki od generatora stresa većine ljudi koji nas okružuju, i naravno, nas samih. 

Spisak je verovatno mnogo duži i mogli bismo ga nastaviti u nedogled – velika je verovatnoća da svako ko čita ovaj tekst ima neki od pomenutih problema koji ga žulja kao kamen u cipeli, a nije isključeno da može biti reč i o kombinaciji više njih. 

Način na koji se nosimo sa njima zavisi od osobe do osobe, ali svakako nije dovoljno samo nositi se s njima, jer konstantna izloženost stresu i kontinuirano nezadovoljstvo mogu imati teške i ozbiljne posledice po zdravlje. Postoji mnogo načina borbe s problemima i rešavanja onoga što nas tišti, ali činjenica je da nam je pre svega potrebno mesto na kojem možemo da se zaista opustimo, da zaboravimo na sve i napunimo baterije – baza iz koje možemo delovati u cilju promene. To mesto može i treba da bude naš dnevni boravak, a u nastavku teksta predstavljamo nekoliko sugestija kako da to zaista postane.

Prijatne boje promeniće način na koji doživljavamo prostor

U prilagođavanju životnog prostora najbolje je početi od zidova, pa bi trebalo uzeti četku u šake i početi sa bojenjem, ili male oglase i telefon u ruke kako bismo pronašli molera. Gledanje u velike površine obojene pravim bojama može imati umirujući efekat ili učiniti da se osećamo opuštenije, što pre svega čini boravak u prostoriji neuporedivo prijatnijim. 

Što se tiče izbora konkretne boje, uvek možete koristiti svoju omiljenu, ali nije na odmet ni znati kakav uticaj imaju neke boje. Plava boja spada u klasiku i mnogi će se odlučiti za nju kada uređuju svoj dom, što nije bez razloga – deluje umirujuće i može pomoći da se opusti mozak koji je do tog trenutka radio 100 na sat. Često se koristi za spavaće sobe jer može uticati na to da lakše zaspimo, a kod dnevne sobe najbolje je držati se nežnih i neutralnih tonova. 

Zelena boja je verovatno najbolji izbor jer je povezujemo sa prirodom, a i većina mesta na koja odlazimo da se opustimo su zelene boje – parkovi, bašte, šume. Verovatno nikada ne biste ni pretpostavili, ali i siva boja ima svoje mesto na ovom spisku jer je savršeno neutralna i ima smirujući i opuštajući efekat.

PVC stolarija pomaže da se izolujemo kako bismo mogli da se opustimo

Postoji mnogo toga što bismo mogli da uradimo kako bismo se opustili – da čitamo knjigu, slušamo omiljenu muziku, razgovaramo sa bliskom osobom ili jednostavno uživamo gledajući neku komediju. Samo što ništa od toga neće biti moguće ukoliko nam je u stanu pretoplo ili hladnjikavo, ili ako nas buka koja dolazi spolja ometa u bilo čemu od pomenutog. 

Koliko god neočekivano izgledalo, osim što možemo da promenimo boju prostora u kojem živimo, PVC stolarija može imati jednak ili možda čak i bolji efekat. Čak i da nekim čudom nismo pod stresom, buka inače negativno utiče na mentalno zdravlje, podstiče nervozu i oštećuje sluh. 

PVC stolarija ima odlične izolacione sposobnosti, pa može efikasno da smanji nivo buke u kući ili stanu. Osim toga što će smanjiti ili neutralisati količinu buke koja dopire unutra, PVC stolarija može da smanji i dejstvo spoljašnje temperature, i učini rashlađivanje leti mnogo bržim i lakšim, dok će zimi postizanje i održavanje topline biti lakše i jeftinije. Prijatna temperatura u prostoru je jedan od osnovnih uslova da uopšte i pomislimo da bismo mogli da se malo opustimo. Saznajte više klikom na link https://www.beopvc.rs/pvc-stolarija.html.

Opremite enterijer stvarima koje donose umirujući efekat

Nakon što je dnevni boravak prijatno obojen i toplotno i zvučno izolovan, vreme je da se pređe na ono što se u njemu nalazi. Udoban kauč, trosed ili ugaona garnitura bi trebalo da budu baza vaše baze, i naravno da estetska komponenta nije za zanemarivanje i da bi trebalo da bude prijatna oku, ali ovde više navijamo za udobnost, jer bi udoban i mekan komad nameštaja u neutralnoj boji trebalo da bude mesto gde bismo mogli bezbrižno da se zavalimo. 

Isto važi i za veliku i udobnu fotelju, koja uz mali tabure i mekani pokrivač postaje umirujuće gnezdo. Osvetljenje takođe može odigrati ključnu ulogu, pa bi LED svetiljke toplog žućkastog sjaja trebalo da budu pravi izbor za postizanje umirujućeg efekta i stvaranje prijatnog okruženja, što je inače i razlog zbog kog se koriste u restoranima i na hotelskim recepcijama.

Stvaranje oaze za opuštanje u sopstvenom domu nije samo estetski poduhvat – to je važan korak ka očuvanju našeg mentalnog i fizičkog zdravlja. Uz nekoliko jednostavnih, ali promišljenih promena, naš dnevni boravak može postati pravo utočište, mesto gde možemo pobeći od svakodnevnog stresa i povratiti energiju. Vredno je uložiti vreme i trud u kreiranje prostora koji će nas podsetiti da usporimo, dišemo i uživamo u trenucima mira koje zaslužujemo.